Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Доматено дърво (Тамарило)

Тамарило принадлежи към семейство картофови ПРОИЗХОД: Родина на тамарилото е северната част на Южна Америка. Въпреки, че мястото му на произход, не е сигурно, дървото домат по принцип се смята, че родината му е в Андите в Перу и вероятно Чили, Еквадор и Боливия, където е широко отглеждано, както и в Аржентина, Бразилия и Колумбия. Тя се култивира и натурализира във Венецуела и в планините на Коста Рика, Гватемала, Ямайка, Пуерто Рико и Хаити. СЪСТАВ: Богато съдържание на витамин С, калций и фосфор.
Cyphomandra betacea или доматеното дърво много лесно да се засажда чрез резници и грижите му за него са идеални за начинаещите градинари.
То спада към семейството на картофите, израства като дърво и ражда червени плодове, наречени tamarillos. Подобно на повечето други Solanaceae, цялото растение е токсично, при подушването му от близо се усеща неприятен аромат, ако може така да се нарече (говоря за листната маса), но плодове са годни за консумация при идеална зрялост (когато са червени). Това дърво израства достатъчно голямо но крехко в голяма саксия и на открито също.
Спецификация - Tamarillo - Дърво домат
Синоними: Solanum betaceum - Cyphomandra crassicaulis
Произход:Централна Америка
Издръжливост: Zone USDA 9 - USDA зона 9 (минимални температури от -6.6 C)
Въздушната част умира към -2 ° C - предимно листата страдат не толкова от студ , колкото от попарване, зимата да се прибират рано всички млади растения.
Обича богата почва , добре дренирана
Височина: 4 метра , но ако се подрязва и оформя изглежда прекрасно и на 2 м smile
Размножаване: Чрез семена и резници, почти на 100% прихващаемост. Едно уточнение да вкарам тук :В Бразилия, семената първо се измиват, подсушават се на сянка, а след се полагат във фризер за 24 часа, за да се ускори поникването. След това те се засаждат в кутии с богата почва и почти 100% ще покълнат в периода 4-6 дни.
Изложение: Обожава Слънчевата светлина
Размножаване: пролетта или лятото се режат млади клонки поставят се в почва загърлят се и се покриват с найлонов плик (само ако е рано на пролет)
Корените се появяват след 8 седмици .
Кълняемост: 1-2 седмици
Дървото обикновено започва да плододава при година и половина до 2-годишна възраст и продължава да бъде активно още 5 - 6 години. Ако се подхранва и грижи адекватно, то може да плододава в продължение на 11 до 12 години. В Бразилия, от всяко дърво се очаква да се получат (20-30 килограма) на плодове годишно. В България положението е на половина 10 кг.
Засаждане инструкции: семената се сеят в саксии, в лека почва. периодично овлажнявана. Поникват при постоянна температура от 20-25 °С. Готовия разсад,може лесно да се транспортира в отделни саксии.
Грижи:
* слънчево или светло място и през лятото и през зимата
* използвайте специална тор или тор за домати
* можете да режете клонките му както ви харесва за да го оформите дръвчето, но е задължително да се прорежда.
* Обикновено се напада от белокрилка най често това става през зимата, когато го приберем на топло - защо не съм вещ по темата не знам , но трябва да се внимава започнат ли да се къдрят листата да се пръска навреме защото са доста капризни и страдат сериозно от тази напаст.
Това дърво се отличава с изключително бърз растеж - над метър на година то буквално расте пред очите ни. Всякакви опити да привикне на нашите климатични особености са били неуспешни поне от мен. Подходящо е за зимни градини. Лично при мен роди на втората си годинка. Вдървесяването на стъблото му започва още на първата му година . При януарските жеги го извадих навън и съответно по закона на Мърфи го забравих когато застудя съответно листата му се попариха и окапаха , не мина и седмица когато буквално полудя на мястото на окапалите листа започна да пуска нови както и доста разклонения. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 коментара:

Анонимен каза...

Na kakva minusova temperatura izdurja

Tina каза...

Не смятам, че е особено издръжливо на минусови температури, но ако сметнем статистиката за вярна, то минимума е -6С*

Публикуване на коментар