Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Лале

Описание:
Родината на лалетата е Турция. Името са взели от думата тюлбенд, която значи тюрбан, най - вече поради формата на чашката.В Холандия лалетата са пренесени от Персия.

Лалетата са едни от най – лесно отглежданите цветя за градината. Те са многогодишни.

Лалетата могат да бъдат засадени с други многогодишни, храсти, дървета и трева.

Грижи: Почвата за луковиците трябва да е добре отцеждаща се, пореста. Задължително се добавя органична тор, торфен мъх или други богати на хумус съставки. Тези материали следва да се поставят на дълбочина 30 – 40 см., така че новата коренова система да има шанса да израсте. Можете да добавите малко тор, която да е премесена с пръста.
В прекалено мократа почва може да се развият гъбички. В същото време луковиците могат и да изсъхнат, поради задушаване, ако почвата е прекалено сбита и в нея няма достатъчно кислород.
През пролетта, в края на сезона, почистете растенията от цветовете, преди да са нападали върху листата. Ако не го направите, цветята може да загният и загинат. Шест до осем седмици извадете лалетата от земята, почистете ги добре от пръстта и ги оставете на сухо и проветриво място, където да презимуват.
Място:
Размножаване: Когато садите лалетата (най - добре през октомври - ноември) наторете и полейте луковиците. Дълбочината трябва по правило да е три пъти дължината на луковицата. Лалетата не трябва да се садят на много близко разстояние.
Съвет на градинаря: Лалетата са идеални за откъснат цвят. Добавете щипка захар във водата, за да удължите живота им.

                     Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар