Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Здравец

Описание:
Здравецът принадлежи към семейство Geraniaceae/Здравецови. Родина му е Южна Африка.
Листата са разделени на три, дълбоко нарязани, а цъфти в бели, розови, сини, бледоморави, и червени багри, венчелистчетата са с ярко изразени жилки.
Грижи: Вирее на слънце или сянка в зависимост от сорта. До май месец може да го отглеждате на закрито, но лятото задължително го изнесете навън. Зимува при температура от около 8 С.

Лятно време поливайте обилно и торете всяка седмица. Най-подходящо време за присаждане е март. Необходима е почва с добри дренажни свойства.
Място: То е издръжливо многогодишно растение, което се отглежда като почвопокривно в бордюри, селски градини с дървета и алпинеуми, пред и задблокови пространства, а също така и в сандъчета на терасите. Някои сортове образуват туфи, които “задушават” плевелите, а цветовете и листата на други са пъстри и особено ефектни на слънце.

Макар и в голямо разнообразие от видове и сортове, малко са растенията, които да са толкова леснорастящи и издръжливи на сушата. Много видове губят листата си през зимата, но има и видове, които целогодишно покриват почвата.
Размножаване: Размножаването става август – чрез резници. Важно е мястото на разреза да е добре изсъхнало преди да се засади. Възможно е засаждане през януари чрез семена, както и чрез разделяне на туфи есенно или пролетно време.
                    Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар