Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Циганче


Описание:
Родовото название идва от латинската дума impatiens - нетърпелив, което е намек за разпукването на плодовете при най-слабо докосване при някои видове. То е многогодишно, тревисто, със сочни светлозелени стъбла, които се разклоняват и цялото храстче на възрастното растение се обсипва с цветчета - бели, розови, виолетови или оранжево-червени.
Грижи: Светлолюбиво е, расте добре и на северни прозорци, но го пазете от преки слънчеви лъчи. През лятото има нужда от обилно поливане, а през зимата - умерено. Не е взискателно към почвата. През есента и зимата трябва да се държи на температура над 10 градуса, защото спира да цъфти и започват да падат листата му.

Място: Расте в горите на Източна Африка, в храсталаците, по засенчените, влажни брегове на реките.
Тъй като е непретенциозно, циганчето е доста разпространено като стайна култура. Може да се сади в декоративни сандъчета, да се използва като ампелно растение в окачени саксии и в зимни градини
Размножаване: Размножава се чрез резници от страничните клонки, които лесно се вкореняват в пясък или перлит, без да се поливат, докато дадат признаци на растеж.Препоръчва да се покриват отгоре с прозрачен съд и да се държат на топло. След вкореняването, се посаждат отначало в малки (№ 8-9), а после и в по-големи саксии (№ 11-13).

Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар