Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Върбинка




Описание:
Върбинката е едно от тези градински цветя, които без много грижи цъфтят от пролет до есен.
По принцип е едногодишно растение.
Расте на туфи, и стига височина 15 -25 см.
Цъфти в пурпурно, бяло, розово, прасковено или червено.
Много популярно е за отглеждане във висящи саксии, в алпинеуми или в сандъчета на перваза на прозореца.
Грижи: Това очарователно миниатюрно цвете изисква относително малко грижи. Всъщност основният проблем при отглеждането му е престараването с грижите, особено преполиването и преторяването му.
Ако не почиствате растението от прецъфтелите цветове, то ще престане да цъфти. Необходимо е да окастрите горната част от стеблото (около 1/4от цялото стебло), което държи прецъфтелия цвят.
Подхранването става лесно. Върбинката се тори само веднъж, през пролетта, когато растението стигне височина 10 см.
При засаждането е добре да поливате обилно, докато растението се закрепи. После поливайте, чак когато почвата изсъхне.
Място: Растението има нужда от 8-10 часа директна слънчева светлина всеки ден, както и добре отцеждаща се почва. В противен случай то може да плесеняса.
За целта, засадете върбинката на най – слънчевото място в градината ви на разстояние поне 25 см.едно от друго.
Можете да запазите любимите си върбинки за другата година, като ги изкопаете от градината и ги преместите в сандъче или висяща кошница. Напролет, ползвайте резници и върнете растението в градината.
Размножаване: Ако решите да захванете върбинката от семена, вместо от резници, трябва да имате предвид, че ще отнеме доста време, докато семената покълнат, така че не се отказвайте предварително. Засадете семената късно през зимата или в началото на пролетта. Използвайте саксийки с торф, а отгоре ги покрийте с малко почва.Чак когато се образуват 3-4 листа, накълцайте най – здравото растение и го разсадете в други саксийки.
Преди да изнесете растенията навън, добре е, за да се климатизират, да ги изнасяте първоначално по няколко часа.Когато се закрепят, пристегнете средното стебло на всяко растение, за да започне да расте като храст.

                    Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар