Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Гузмания (Гуцмания)

Описание:
Родът включва около 160 вида.
Достига до 45 – 50 см. височина. Листата и са твърди, жилави, във формата на меч и растат близо до земята. Прицветниците са в жълто, зелено, пурпурно. Цветовете са бели или жълти.
За разлика от другите бромелиеви (ананасови), гуцманията няма бодли, което я прави желано стайно растение. Подходяща е и за градината.Тя е много атрактивна, тъй като цъфти дълго време – близо половин година.
Грижи: Поставете растението далече от директна слънчева светлина. Най- доброто място в градината е влажно и полусенчесто. Ако решите да я гледате вкъщи, тя се нуждае от 12 до 18 часа светлина на ден.
Място: Родината и е от Централна Америка до Еквадор и Боливия. Гуцманията най – добре вирее в субтропическите и тропическите райони. Растенията имат нужда от висока температура и сравнително висока влажност на въздуха.
Размножаване: За да размножите гуцманията, изчакайте докато мине цъфтежа, отстранете малките издънки и ги засадете. Ако контейнерът е по – малък, това ще стимулира цъфтежа.
Съвет на градинаря: Пазете гуцманията от листни въшки, бели мушички, акари. Потенциални проблеми са гниенето на короната и гъбичките, поради което трябва да се внимава, да не се преполива.
                   Източник:  За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1 коментара:

Анонимен каза...

Имам една такава гуцмания и корона ти гние или изсъхва, мисля че е измръзнала, но има вероятност и да съм я преполяла. Моля дайте ми съвет как да я съживя!

Пишете ми на iveta_ianiova@abv.bg

Публикуване на коментар