Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Юка



Описание:
Юката произхожда от Средна Америка. Тя е устойчиво растение, много лесно за отглеждане. Прилича на палма с дебело, късо стъбло и гъвкави тъмнозелени листа с неравни и грапави краища. Цветовете на юката са бели като звънчета с приятен аромат, образуващи гроздове. Трудно цъфти в домашни условия.
Наричат я още "палмова лилия". Не е скъпа, лесно се култивира и е подходяща за начинаещи цветари.
Лесно може да пригодите размера към вашето помещение като подрежете стъблото до необходимата височина. Излизащата от стъблото листна маса се сгъстяват с времето, но стъблото не може да порасне допълнително.
Грижи: Температура: 18-24° С , през зимата – не по – малко от 10° С.
Поливане: Не се допуска задържане на вода. Полива се редовно от пролетта до есента. Зимата почвата трябва да е съвсем леко овлажнена.
Подхранване: Всяка седмица през пролетта и лятото. Зимата не е необходимо.
Почва: Глинесто - хумусна, песъчлива почва, която пропуска добре водата. Добре се развива и в готови смески. Добра комбинация е пръст, торф и пясък в съотношение (1:1:1)
Влажност: Обича нормална влажност на въздуха. Редовно избърсвайте листата от прах.
Място: Светлолюбиво растение, което добре понася и слънчево огряване. През лятото може да се изнесе на двора или балкона. Предпочита нормалната стайна температура. Добре е през зимата да я преместите на хладно място с температура около 10-15 С.
Размножаване: Размножава чрез стъблени резници. След като отрежете, оставете няколко часа да засъхне мястото на срязване и го засадете в саксия поставена на топло и с висока влажност на въздуха място. От едно дълго стъбло може да се отрежат няколко резници.
Съвет на градинаря: Предпочита глинените съдове пред пластмасовите. Пресаждане трябва да се извършва всеки 2- 3 години.
Засадете няколко растения с различна височина заедно в една саксия. Така няма да се виждат оголените стъбла и ще изглежда по красиво.
Паразити: Юката често страда от нашествието на насекоми, които смучат листната лимфа. Срещу въшките, оставящи бели мъхести петънца по средата на листата, се използва специфичен инсектицид, а петънцата се изчистват с натопено в спирт памучно тампонче.
Сив мухъл
: Появява се по листата: най-зле засегнатите се отстраняват, а останалите се напръскват обилно с фунгицид.

Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар