Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Зюмбюл

Описание:
Hyacinthus amethystinus - обикновен зюмбюл, сем. Liliaceae
Наречен е на името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.
Цветовете - от 4 до 12 са събрани в рехаво гроздовидно съцветие с характерна ясно синя багра и специфичен, силен аромат. Цъфти през април.
Hyacinthus orientalis - холандски зюмбюл, сем. Liliaceae
С това име се обединяват голям брой вариетети, с различни по устройство и окраска цветове, произлезли от стария вид в Холандия. Всички те имат топчеста луковица, от която излиза цветоносно стъбло, високо 20 - 30 см, завършващо със съцветие от 5 до 35 цветчета, различно обагрени.
Сред най-атрактивните видове са:
“Anna Marie” - нежно розов, “Blue Jacket” - наситено син или пурпурен, “Karnegie” - снежнобял, “City of Harlem” - бледожълт, “Jan Bos” - червен с бял център, “Lady Darby” - розов, “Lord Balfour” - виолетов, “Maria Christina” - прасковен.

Грижи: Растенията виреят добре на лека, песъчлива почва, торена с угнил животински тор и на слънчево и проветриво място. В тежките и влажни почви луковицата загнива. У нас се отглежда предимно в саксии. Цветето изисква слънчево място, обикновено до прозореца. Необходима му е добра влажност на въздуха, температура до 15 градуса.
Място: Родината му е Източното Средиземноморие и Средна Азия.
У нас се отглежда в дворовете и някои подобрени сортове достигат 30 см височина.
Размножаване: Ако го засаждате сами, се подлага на форсиране, като първите два месеца го държите на тъмно и по-хладно - около 6 - 8 градуса, докато покара стъбло 5 - 6 см, после - за около 10 дни пак на тъмно, но при 20 - 25 градуса, докато стане 7 - 8 см и се покаже съцветието. След това се поставя до прозореца, полива се редовно с вода, престояла поне 24 часа и се оросява внимателно, като се следи да не остава вода по съцветието. За много кратко време ще ви зарадва със своите нежни и ароматни цветове, които издържат до 3 - 4 седмици. Хубаво е всяка година да засаждате нова луковичка за форсирано отглеждане.
Зюмбюл може да се форсира и в съд с вода, например в стъклена ваза. Необходимо е да се подменя водата на всеки 15 - 20 дни, а за да не загният корените, се слагат късчета дървени въглища. До образуване на корените, луковицата се държи на тъмно, след това - на прозореца.
След като прецъфти, поливането силно се намалява и листата като пожълтеят и засъхнат се отрязват, а луковицата се изважда от саксията, просушава се на слънце за 1-2 часа, почиства се от коренчетата и земята и се съхранява на сухо и проветриво място 1-2 месеца при около 25 градуса, а после – при около 15-17 градуса. Ако го отглеждате в градината, луковиците се изваждат през юни-юли.
Съвет на градинаря: Пазете зюмбюла от силните обедни лъчи! Като се образуват дъщерни луковици (детки), те се отчупват внимателно и се съхраняват отделно. Детките цъфтят обикновено на втората-третата година, когато се садят в лехи.
                    Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар