Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Циклама




Описание:
Цикламата е известна със своята красота. Съществуват близо 15 разновидности. В родината си - Мала Азия, цикламата може да бъде открита в хладни, сенчести местности.
Грижи: Полива се внимателно, и само в подложката на саксията. Aко се полива директно, в месестите дръжки се задържа вода и растението загнива.

Самата саксия се запълва до половината с дребни камъчета, за да се образува дренажен слой.

Тори се с тор, съдържащ фосфор, от октомври до април, когато е активният период на растението. В останалото време само се полива, но умерено.

Добре е да се отстраняват изсъхналите цветове и пожълтелите листа, като внимателно се издърпват.
Място: В домашни условия цикламата обича умерените температури - между 12 и 15 градуса. Температурата е от решаващо значение за съдбата на растението.

Относителната влажност на въздуха в помещението трябва да е над 50 %.
Размножаване: Това не е лека задача, и като цяло се прави трудно.

Когато растението спре да цъфти и листата започнат да пожълтяват, спрете да поливате и дръжте цикламата на хладно, далече от пряка слънчева светлина. Когато листата лесно започнат да се откъсват от грудката, можете да я пресадите в равни части перлит и обеззаразена пръст за стайни растения, така че близо 1/3 от нея да остане на повърхността.

Има възможност, цикламата да се захване от семена, които са подложени на луминисцентно осветление минимум 15 - 16 часа на ден. Посяти през зимата, семената дават цвят след около година.
Съвет на градинаря: Когато купувате циклама, гледайте тя да има повече пъпки, отколкото цъфнали цветове.

                    Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар