Tina Ilieva. Предоставено от Blogger.
RSS

Тагетес


Описание:
Това цвете е весело, непретенциозно, изобилно цъфтящо и е едно от най-използваните у нас за украса на балкони, градини и паркове.
Родовото название идва от името на бога на етруските Tagus. Tagetes patula, L. и Tagetes erecta, L. са най-разпространени. И двата вида имат изправени стъбла, като T. patula стига до 60 см височина, а T. erecta - около 1 м височина. И на двата вида стъблата са разклонени и всяко връхче завършва с цветче. Стъблата имат ребровидна повърхност и са зелени, а към върха често стават червено-кафяви. Цветовете на T. erecta са по-едри - до 6-7 см в диаметър. Багрите и на двата вида са ярки - жълти, оранжеви или жълтокафяви. Има варианти с много ефектни кадифени или кичести цветове, които не стават по-високи от 15-20 см и са много подходящи за бордюри на лехи или там, където мястото е по-ограничено. Всички цъфтят от юли до първите минусови температури в късната есен.
Грижи: Расте на всички почви, но предпочита откритите слънчеви места, въпреки че понася и полусянка. Сухоустойчиво е и при повреда, корените му бързо се възстановяват. Чувствително е към измръзване.
Място: Родът включва около 26 вида, произлезли и широко разпространени в Америка – от Аризона до Аржентина.
Размножаване: Размножава се много лесно - чрез семена, които се засяват през февруари-март в сандъчета, за да цъфтят от края на май. Когато се оформят първите два листа, ако са порасли много нагъсто може да се разредят, като се отстранят по-слабите. Изнасят се на балкона през май, а може и по-рано, но през деня - на завет. При садене в лехи, това става според времето – от средата на април до средата на май, като се правят бразди на 30-40 см и се полагат по 3-4 семена през около 20 см. След това обилно се полива. Семената се събират неколкократно, според готовността им, като след откъсване, кошничките се отварят и семената се просушават добре.
Съвет на градинаря: Може да го торите изобилно, но не го поливайте изобилно, особено през втората половина на лятото, за да не се удължава времето за узряване на семената.

                                   Източник: За дома

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коментара:

Публикуване на коментар